Vil fylle «høltanna» i Byparken – SMP

Vil fylle «høltanna» i Byparken – SMP

«Mens folk diskuterer byrom så treflisene fyker, har Ålesundlista kasta sine øyne på byparken», skriver Hilde Hovik i Sunnmørsposten 14. august.

– Det står igjen ei «høltann» som vi gjerne vil fylle, sier listetopp Hans Kjetil Knutsen på Ålesundlista og Sunnmørslista sammen med Arne Almås, Elin A. Drønnen og Inger Johanne Tafjord. De er enige i at mange byrom i Ålesund trenger et løft, og har et konkret forslag om å bygge en ny paviljong i parken slik at området rundt på nytt kan bli en kulturarena. Denne delen av parken utgjør et naturlig amfi, og med en ny paviljong kan vi gå på konserter og feire store begivenheter i parken slik vi gjorde før i tida, sier de og viser en illustrasjon som allerede har vakt begeistring hos folk.

Ålesundlista har selvsagt ikke tenkt å holde seg under skyggefulle trær i byparken i ukene som kommer. I begynnelsen av juni fikk de 3,6 prosentpoeng på ei meningsmåling i Sunnmørsposten, og målet er at dette tallet blir tosifret.

Eldreombud

– Hva er de viktigste kampsakene for Ålesundlista?

– Eldreomsorgen er kanskje den aller viktigste, og her har vi et konkret forslag om å opprette et uavhengig kommunalt eldreombud plassert utenfor rådhuset som kan være til hjelp og støtte for dem som trenger det. I dag er det slik at folk må stå fram i media og brette ut hele familiehistorien for å bli hørt. Sånn skal det ikke være, slår Knutsen fast.

Renseanlegg

– Og så vil dere vel stanse både gateterminalen og kloakkanlegget på Kvasneset?

– Vi kan umulig vite om anlegget på Kvasneset er det beste når vi ikke har utreda andre alternativ, slår Elin A. Drønnen fast. Prosjektet som skulle koste 178 millioner har kommet opp i 2,1 milliard, og med en så kraftig økning forsømmer vi pliktene som folkevalgte hvis ikke andre alternativer blir utreda.

– Finnes det andre alternativ?

– Det mest realistiske alternativet kan være å oppgradere de anleggene vi allerede har, og jeg mener det er feil å kalle Kvasnesanlegget et miljøprosjekt. Etter mitt skjønn er det ei miljøbombe.

Drønnen minner også om at ytre bydel, Ellingsøy, Skodje og Ørskog ikke blir omfatta av det planlagte anlegget.

– Men det haster å få orden på avløpssituasjonen i Ålesund?

– Det skal ta fem år å bygge ut på Kvasneset – kanskje med teknologiske løsninger som er utdaterte. Ved å se på andre og billigere løsninger kan vi kanskje løse avløpsproblemene før et anlegg på Kvasneset står ferdig, mener Drønnen.

Hun minner om at det skal arrangeres et folkemøte om saka den 22. august.

Behold «ruta»

– Og hva med kollektivterminalen i sentrum?

– Jeg har kjørt stor bil i mange år og hadde ikke turt å frakte passasjerer med buss gjennom de trange sentrumsgatene. Rutebilstasjonen må beholdes, og vi må få en ny reguleringsplan for sørsida øst for Brosundet som tar hensyn til kollektivtrafikken, sier Arne Almås.

– Men Korsegata er allerede gravd opp. Er det ikke for seint å snu?

– Kollektivterminalen i Korsegata for fjernbussene er helt ok, så der er det bare å fortsette. Men vi må høre på bussjåførene som mener at terminalen i Keiser Wilhelmsgate betyr trøbbel.

Eksportvegen

Almås er også ihuga talsmann for det som kalles Eksportvegen – strekninga mellom Ysteneset og Dombås. Og så Brosundtunnelen selvfølgelig. Ei klar kampsak for Ålesundlista.

Listetopp Knutsen innskyter at de ikke bare har omsorg for sentrum.

– Sjøholt har bare én undergang under Europavegen. De må få to til. Det er ikke alltid nødvendig med store og kostbare samferdselsprosjekt for å gjøre ting bedre.

Aksene

– Og så var det denne Møreaksen da.

– Det ser ut som den har blitt til noe mer enn et samferdselsprosjekt for mange. Kanskje mer et symbol på Molde-makta, sier Hans Kjetil Knutsen.

– Når vi er ute for å møte folk får vi alltid spørsmål om vi er for eller imot Møreaksen.

– Og da er svaret?

– At vi er imot både Møreaksen og Romsdalsaksen.

Kjøttvekt

Sunnmørslista satser også på et valgresultat som skal handle litt om kjøttvekta.

– 56 prosent av folket i fylket bor på Sunnmøre, men dette gir ikke alltid resultater når ressursene skal fordeles, mener Inger Anne Tafjord, som har tatt med seg plakaten med Sunnmørslistas versjon av fylkesvåpenet der tre like store båtbauger har blitt til to små og en stor.

– Det er jo slik verden ser ut, og det må få konsekvenser, mener Tafjord. Hun lover at Sunnmørslista skal kjempe både for sjukehusene og for gode videregående skoler.

Les hele saken her (+-sak): Midt i debatten om byrom vil partiet ha på plass dette i byparken – smp.no

Relaterte nyheter